Eseményeink  

Május 1.

Idén Május elsején egy hagyományosan jó hangulatú versenyen vettünk volna részt Hatvanban, de értelemszerűen erre végül nem volt lehetőség. Helyette egy otthoni testrun lett betervezve, a "mozdony" még mindig nem tökéletes és a puding próbája az evés így több fronton lett bevetve nehéztüzérségünk ékes darabja. :)

Nagyon várjuk hogy végre újra találkozhassunk a nagyközönséggel! Addig is dolgozunk az újdonságokon rendületlenül.

Karantén Üzem

Az idei évnek rengeteg energiával és tervvel kezdtem neki, amit aztán egy tollvonással keresztül is húzott a szélsebesen világméretűvé vált COVID-19 járávány. 

Sok hátránya van a jelenlegi helyzetnek, ellenben teret ad a tanulásnak, kísérletezésnek amire egyébként jóval kevesebb idő lett volna ebben az évben. Itt gondolhatnák, ha az ember össze van zárva egy telken 5 smokerrel, akkor minden második nap pulled pork nap, heti rendszerességgel kerül fel a szegy és teljes baromfiudvarok kerülnek rácsra. Nos ez áll legtávolabb az igazságtól. Már csak azért is mert nem lenne aki megeszi a rengeteg jóságot, másrészről pedig jelenleg senki nem áll a legfényesebben anyagilag hogy ezt büntetlenül hosszútávon megtehesse. Így a projekt másik sarokpontjára került nagyobb hangsúly az elmúlt hetekben. Említettük hogy rakott és mobil kemencével is dolgozunk, ennek a csodálatos világnak a képeivel folytatom jelen bejegyzésem, azt hiszem hogy érdemes volt belefognunk ebbe a vonalba is. :) 

Idénnyitó teszt 2020. Február

Ugyan részünkről az év eleje holtszezonnak nevezhető, mégsem telt unalmasan ez az első két hónap. Új szószokon és a meglévő rubok tökéletesítésén dolgoztunk, (valamint a vertical smoker átalakításán és egy új reverse flow bevetésén, ami még alakulóban van-) majd az első adandó alkalommal, ahogy a jó idő megengedte megejtettünk egy egész napos tesztet. Mivel folyamatosan keressük a számunkra megfelelő forrásokat, így ezúttal a BK Angus termékeit vetettük össze az általunk beváltnak tituláltakkal.

Ezesetben a két ProQ bullet mellett a "kis Kingstone" és egy rakott kemence dolgozott, a "nagyok" pihentek most, a már említett átalakítás miatt.

Beszéljenek helyettem a képek, egy produktív és tanulságos napon vagyunk túl újfent. :)

Kyocera Karácsony - Budapest 2019.12.18

December 18.-án kellemes őszi időben szállt a füst Budapesten, a GlobalUnion Kft. karácsonya első felvonásaként.A pitre őzcomb került iránymutatása alapján, Mihály Csuvár útmutatása alapján, csak remélni mertem hogy az övéhez hasonló eredmény születik majd, végül nem kellett csalódnunk. :) A képek nem adják tökéletesen vissza, de egyáltalán nem száradt ki az őz.


Kísérőnek egy marha fartő-roll került rácsra, illatos füvekkel és sajtokkal, baconbe göngyölve.A bulletben ezzel egyidőben egy rendhagyó vadragu készült,
saját vadpácban érlelt, velefüstölt húsos vadcsontokkal, erdei és champignon gombákkal, füstölt kápiával és cabernet franc-kal. Legnagyobb örömömre minden falat gyorsan "gazdára talált".

Budapest-Hotel Marriott  2019.11.02

November másodikán, egy nagyon megtisztelő meghívásnak tettünk eleget, az Xpatloop és a Brit Nagykövetség szervezésében megrendezésre kerülő jótékonysági gálán szállt fel a bükkfa füst.  A Guy Fawkes nap apropóján mi lenne célszerűbb, mint egy lőporos hordókat megszégyenítő, abszolút redneck stílusú vertical smokerben sütni? Ki nem hagytuk volna semmi pénzért, főleg hogy az esemény minden bevétele jó célt szolgált. Elég szép összeget sikerült összegyűjteni az UNICEF, a CSODALÁMPA és a RÁSZORULÓ FIATALOK alapítványok számára.

Menünk a következőkből állt e jeles nap alkalmából, Házi mangalica kolbász helyben füstölve, majd rácson lángolva; BBQ mangalica tarja saját fűszerkéregben, BBQ ribs, Jerk és signature csirke füstölve majd grillezve. A húsokhoz a legutóbbi alkalommal csömörön pillanatok alatt elfogyó répaköretünket, valamint krémes-vajas polentát adtunk, amivel nem lőttünk mellé ezúttal sem. A vendégek saját szószaink közül is választhattak, amihez hatalmas köszönet a PAPRIKA TANSZÉK-nek, az ő ring of fire chilijük nélkül nem jöhetett volna létre a legújabb, sikert arató mártásunk.

Köszönet illeti a Mészársteak-et és az Illés-Tóth húsboltot a kiváló mangalica alapanyagért,             A Global Union Kft.-t a Kyocera konyhai eszközeinkért (az élességet újfent a kezem bánta.),      Langó Balázst az MVÜK-től, valamint Fenyvesy Tamást és Tóth Leventét a pénzügyi segítségért, nélkülük nem valósíthattuk volna meg!

Csömör 2019.09.28

A Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezésében került sor a XIII. Hagyományos szüreti főzőversenyre (és nem mellesleg pálinka mustrára).

Nagy kedvvel estünk neki az előkészületeknek, lévén a szüreti téma kellőképp izgalmas alkalmat ad a magyar konyha - barcbecue fúzió csiszolgatására.

Javarészt "ligán kívül" érkeztünk, hiszen a végső elszámolásnál csak a szabad tűzön készített ételek jöhettek szóba, ebbe a kategóriába pedig nem fértünk bele, a húsok a még mindig nem teljesen kész smokerünkben készültek, a köretek pedig egy teakályhán.

Ilyen csillagzat alatt az esélytelenek nyugalmával kísérletezhettünk kedvünkre, ami végül mondhatni egész jól sikerült. Köretként egy abszolút nem hagyományos "krémes" puliszka készült, zsályás vajjal és erdélyi darával. Emellett pirított répát tettünk a tányérra, hagymás-gyömbéres-petrezselymes glázzal. Kísérőként házi gyöngyhagyma jam és karamellizált, "részeges" szőlő került fel. Hogy a lényeget se kerüljük el, ~4kg-os egész tarjákat készítettük 110 fokon bükkfa füstön 3-2-1 felosztásban, az utolsó 1 órában a már jól kipróbált signature szószunkkal finisheltünk, itt már almafával.

A végeredménnyel hellyel-közzel mi is elégedtek voltunk, külön köszönet mindenkinek aki órákat várt ránk és azoknak is akik kiállták az időközben alakult sort. :) Olyan sebességgel fogyott el mindenünk, ahogy azt remélni sem mertük volna, hatalmas élmény volt!

Rendkívül pozitív, építő jellegű volt a zsűri, valamint a helyi csapatok folyamatos visszajelzése, most is sokat tanultunk, miközben még szabadon alakíthattunk a fogásokon.

Végül az arany szintű elismerés mellé megkaptuk a legjobb nem szabad tűzön készült étel különdíját is!

Jövőre ugyanitt! ;)

Gyomaendrőd 2019.09.07

Helyi csapatok invitálására vettünk részt ezen a nagyszerű hangulatú versenyen felkészülés céljából.

Tökéletes éles tesztnek ígérkezett hogy kipróbáljuk az új vertical smokerünket mellyel még mindig nem készültünk el teljesen, valamint a Global Union Kft. által biztosított Kyocera késeket/eszközöket.

Az eredmény azt hiszem magáért beszél, bár őszintén megvallva nem számítottunk különösebb sikerre a sok új és változó tényező miatt.

Köszönjük mindenkinek a támogatást és azt hogy részt vehettünk ezen a szuper versenyen, jövőre ismét ott leszünk!

A menü pedig a következőek szerint alakult.                 Porchetta mézboros fűszerkrémmel töltve, házi mangalica kolbász sült paprikán, aratási tengeri és rib válogatás (plantation kávés, sirarchás és signature) szenes marinált fokhagymával, HSS signature és bahama mama [mangókrém] szósszal, füstölt hagymarózsákkal tálalva.